вторник, 19 януари 2016 г.

НИКОЛА БЕНИН. СЪСТРАДАТЕЛНИ ЛИЧНОСТИ В РУСКАТА ИСТОРИЯ

  В руската история наред с безмилостни владетели като Петър Велики, Иван IV Василевич Грозни, Петър I Велики, Императрица Анна и др. са живели добри и благородни личности.
  Ето по-видните от тях.

 Императрица Мария Фьодоровна (принцеса София Фредерика Дагмар Шлезвиг-Холщайин-Зондербург-Глюксбург) е родена на 26 ноември 1847 година в жълтия дворец в Копенхаген, Дания. Тя е втората дъщеря на крал Кристиан IX и Луиза фон Хесен-Касел. Поради дипломатичните династични бракове, които владетеля осъществява с децата си, става известен с нарицателното име „дядото на Европа”. 

Принцеса София Фредерика Дагмар Шлезвиг-Холщайин-Зондербург-Глюксбург



Жълтият дворец в Копенхаген


  Принц Николай Александрович, син на руския император Александър II, на през 1864 година се сгодява в Дания за принцеса София Дагмар. Една година по-късно, на 22 април 1865 великият княз умира от туберкулоза. Неговото последно желание е Дагмар да се омъжи за по-малкия му брат, великия княз Александър Александрович, бъдещият император Александър III. Смъртта на младия ѝ годеник потапя в мъка и печал принцесата и тя се завръща в родината си. 
 Великият княз Александър Александрович посещава Копенхаен през 1866 година и заявява желанието си да се ожени за принцеса Дагмар. Тя напуска на 1 септември 1866 година столицата на Дания и е тържествено посрещната в Кронщат от император Александър II и цялото му семейство. Н 13 октомври Дагмар приема Православието, дава й се името Мария Фьодоровна  и титлата велика руска княгиня. Сватбата й с Александър II  е отпразнувана на 9 ноември 1866 в Зимния дворец в Санкт Петербург. Младото семейство живее през следващите петнадесет години в двореца Аничков. Двамата имат шест деца. През 1881 Александър II става император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финландия, а Мария Фьодоровна – императрица.



Портрет на императрица Мария Фьодоровна от Владимир Маковски. Гатчина, 1885. 
 По характер тя е усмихната, жизнерадостна, откровена и състрадателна. По време на революцията през 1917 година сътрудничи активно на Червения кръст.
 Императрица Мария Фьодоровна умира на 13 октомври 1928 година във вила Хвидоре край Копенхаген. Опелото е извършено в православната църква "Св. Александър Невски" в Копенхаген, а тялото й е погребано в катедралата в Роскиле. След поредица от тържествени церемонии на 28 септември 2006 година тленните й останки са положени в Петропавловската катедрала в Петербург до тези на император Александър III.

Няма коментари:

Публикуване на коментар