събота, 2 април 2022 г.

Амелия Личева и Кирил Василев - носители на наградата от Първия национален конкурс за поезия "Константин Павлов"

 Никола Бенин




◊ НАГРАДАТА

Национална награда за лирика на името на Константин Павлов бе връчена за първа година в Софийската градска художествена изложба. Премията ще бъде връчвана на български поети всяка година на неговия рожден ден – 2-ри април. Основател на наградата е журналистката Румяна Таслакова, която е дългогодишна ръководителка на Българската редакция в "Дойче веле". Членове на тазгодишното жури са поетесата и драматург Мирела Иванова, литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев, поетът Ани Илков и Румяна Таслакова. Статуетката е направена от скулптора Ангел Станев.

"Потребност от рециклиране" от Амелия Личева е стихосбирка, в която се размишлява за необходимостта от преосмисляне и преобразуване на „лошата наследственост“. Оттук живеенето в „новата различност“ е ключов символ в тази книга, който не отвежда само към екзистенциалната другост, не е наложеното предверие към неясните зони на битието. Той е самото налагане на различно възприемане на „света от днес“, на прекрояването на личностните и ценностните граници. Това е книга, която ни напомня, че животът не е константна величина – даденост веднъж завинаги.

Кирил Василев с неговата стихосбирка „Шествието“ идва да оповести пътя на човека между възхода и падението, между деятелността и човешката безнадежност. Шествието на „тежките сенки на паметта“ е състояние на понасяне, но и на възможност за осмисляне на живота. Една от тези „сенки“ е чувството за вина, което като негативно емоционално състояние, е устойчива конфигурация на човешкия свят. Спасението е търсенето на хоризонти, където „нежността е пределът на реалното“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар