неделя, 25 февруари 2018 г.

Филмът "Не ме докосвай" с голямата награда "Златна Мечка"

Никола Бенин





Филмът на румънската режисьорка Адина Пинтилие, спечели голямата награда "Златна мечка" на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин. Филмовата продукция е съвместен проект с румънско, германско, чешко, френско участие и българско участие, с включването на актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев. Защитената концепция във филма е търсенето на интимност от героите  и същевременно, страхувайки се от нея.

 Адина Пинтилие заяви на пресконференция, след като взе трофея, че филмът провокира зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко: "Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си."

"Сребърна мечка" за режисура бе присъдена на Уес Андерсън за анимационния филм "Кучешкия остров".

Наградата за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния навик с помощта на религията във филма "Молитвата" на френския режисьор Седрик Кан.

За най-добра женска роля бе отличена 68-годишната Анна Брун за филма "Наследничките" на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

Приз за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за филма "Музей



Няма коментари:

Публикуване на коментар