четвъртък, 6 март 2014 г.

Пътешествие с „Литературен бюлетин“ и „Света гора“

Дванадесетият брой на алманаха може да се окаже и последен
Новите броеве на алманаха за литература, наука и изкуство "Света гора" и вестника "Литературен бюлетин" бяха представени заедно. Събитието се състоя на 26 ноември в Регионална народна библиотека "П. Р. Славейков" във Велико Търново.
Алманахът е издание на Сдружение на литературни дейци "Света гора" – В. Търново. Излиза от 1997 година. А от 2009 г. е издание и орган на Национално общество за литература и изкуства "Формула 6", издаващо и вестника "Литературен бюлетин". Редакционният екип се състои основно от проф. дфн Сава Василев (гл. редактор), Владимир Шумелов и проф. д-р Радослав Радев.
Литературният критик и писател Сава Василев и Владимир Шумелов разказаха в резюмиран вид какви са идеите, какво е съдържанието и как са подбрали произведенията за втория брой на вестника и за дванадесетия брой на великотърновския алманах.
Първоначалният замисъл на вестника "Литературен бюлетин" е той да се издава ежемесечно и да събира по-големите литературни градове на България, които да участват в изработването и цялостното оформление на изданието, поясни главният редактор.
Първият брой, излязъл през пролетта, разглежда поколението на втората половина на 60-те и началото на 70-те години на миналия век – и по-точно поколението на Първата търновска вълна. (В него намират място автори като Борис Христов, Паруш Парушев, Калина Ковачева, Йордан Велчев и много други.)
Вторият брой също е тематичен. Той се разпростира върху 20 страници, отпечатан е във Велико Търново (за разлика от първия, отпечатан в Габрово) и продължава хронологическия преглед от предишния като концентрира вниманието си върху последвалия период. Затова и темата на новия брой е "Велико Търново и неговите литературни университети (края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век)".
Изданието включва уводната статия на С. Василев "И пак – за новия брой и още толкова добри намерения" и "Алманах "Янтра" и "Търновската вълна" в българската литература" на Владимир Шумелов. Основна част от броя са страниците от архива на Литературен клуб "Ем. Станев" във ВТУ – стихове от Н. Милчев, Кр. Чернев, Л. Йорданов, Кр. Ангелов и много други. Поместена е и първата редакция на поемата на Юрий Лучев "Новороденият", както и произведения на Марин Гинев, Борислав Гърдев, Иван Станков, Ружа Велчева, откъс от дипломната работа на Ангел Дюлгеров и други. Публикувана в броя е и снимка от литературно четене, провело се в доскоро окупирана 321 аудитория.
Новият брой на алманаха, номериран според концепцията на съставителите с кирилското "Л", подобно на последните няколко, надхвърля 700 страници и съдържа една многообхватна и многостранна палитра от автори, произведения и разнообразна информация.
В рубриката с лирика присъстват творци от Търновската поетическа вълна, сред които Б. Христов, К. Ковачева, М. Георгиев, П. Парушев. Включени са и творци като Сашка Александрова, Лилия Рачева, Владимир Набоков и много други. Произведения на седем френски поети също са намерили място тук.
Снежана Иванова, Анчо Анчев (Анчо Калоянов), Мартин Маринов, Алекс Парашкевов, Роман Димитров, Клаудио Магрис (номиниран за Нобелова награда), Дмитрий Каралис са само някои от имената на прозаици, чиито творби са поместени в алманаха. Немалко са и произведенията от балкански автори, присъстващи в изданието – като например тези на Адам Пуслоич, Миодраг Булатович, Андрей Николаидис, Сретен Петрович.
Трудовете на Денница Янева, Ганчо Савов, Елена Налбантова, Никола Бенин и много други са обособени в рубриката "Литературознание, изкуствознание и публицистика", а в "Диаспора" читателите могат да се запознаят с Надежда Драгнева. Литературният сценарий за документален филм на Златимир Коларов, както и фантастичната драма на Мирча Елиаде "При циганките", също са част от разнообразното по вид, жанр и произход творчество, което дванадесетият брой поставя на полезрението на публиката си.
Приложение към алманаха е книгата "Светогорски пътеписи" на Ивайло Иванов. Авторът беше сред присъстващите и също запозна накратко търновската публика с основните концепции на стихосбирката си, съставена от миниатюри. Той прочете и фрагмент от нея.
Броят е придружен и от мултимедиен диск, който включва галерия – Мария Чакърова, Цветан Колев и Христо Христов, музика от Владимир Стоянов и Димитър Христов, както и библиотека, авторски рецитали, студентско творчество и фотоси, на които присъстват видни търновски автори и дейци.
Пред аудиторията в читалнята на библиотеката, Владимир Шумелов сподели: "Като цяло броят предлага едно възхитително интелектуално пътешествие в много (да не кажа всички) жанрове, изкуства, култури от различни държави, обединени от идеята за високо изкуство, което би трябвало да ни събира, не да ни разделя." По негови думи, това издание на алманаха може да се нарече и брой на пътеписите.
Според литературоведът Сава Василев следващ брой може и да няма. Той сподели, че може би алманахът няма да продължи да излиза от печат и че възнамерява да продаде изданието на Община Варна или Община Кърджали. "Света гора" се случва благодарение на парите, които отпускат Община Велико Търново и Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Подари неясни обстоятелства и причини обаче средствата от общинския бюджет този път така и не са достигнали до издателя.
"Промениха се читатели и цялата културна общност", твърди главният редактор. Тиражът е намален и засега до края на годината броят ще бъде представен само във Велико Търново и Варна.
На представянето на "Света гора" и "Литературен бюлетин" присъстваха преподаватели, някои от авторите на алманаха, студенти, писатели и художници.
Проявата е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата – 2019 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар