четвъртък, 20 юни 2024 г.

Никола Бенин представи стихосбирката „Късната любов на самотата“ от Йордан Йорданов

 Никола Бенин



Никола Бенин представи стихосбирката „Късната любов на самотата“ от Йордан Йорданов на 19 юни в Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе.

След шест  книги с поезия проза и афоризми перото на Йордан Йорданов се насочва смело към поредната стихосбирка „Късната любов на самотата“, която самият автор определя като „избрана лирика“.

Жанрът на книгата безспорно е лирика, но стихотворенията са разнолики –  среща се екзистенциална лирика с библейски визии, любовна лирика и лирика с патриотична тематика. Тези видове поезия оформят и трите цикъла поетическата творба: „Сърцето ми пред пропаст свети", "В часа на тихата нежност" и "Съдбата никога не моли", всички те са „споени един за друг с майсторската употреба на лирическия език, метафорите, сравненията, образите, фразите звучащи като сентенции „И радост пълна да омесиш със тъгата, тя винаги запазва тъмния си знак“.

Дълго обмисляна, майсторски изплетена и безкрайно чувствителна, книгата ни представя, спомени, впечатления, истории за герои и размисли за битието и мястото на човека в света. Има много нива на четене, чрез които може да бъде разбрана и съпреживяна тази стихосбирка и всяко от тях открива различни страни на богатия поетически свят на Йордан Йорданов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар