д-р Никола Бенин
Въздействието на свръхулов е широкообхватно. Според WWF това е причина за влошени екосистеми и влияе на размера на оставените риби, както и на начина им на възпроизвеждане и скоростта, с която те узряват. Когато твърде много риба се отстрани от едно конкретно място, получените дисбаланси могат да убият други морски животи, включително морски костенурки и корали.
Има и икономически аспект, като много предприятия и работни места разчитат на рибната промишленост. Когато рибата е застрашена, крайбрежните икономики, които зависят от тях, също са изложени на риск.

Изображение: UN FAO
Добавянето на друг сложен слой са незаконните и нерегламентирани практики, които са трудни за проследяване. Според „Приятели на океаните“ една трета уловена риба никога не стига до чинията и е трудно потребителите да знаят дали рибата, която ядат, е била уловена законно.
Добрата новина е, че тежкото положение на океана се увеличава в дневния ред на международната политика.

Няма коментари:
Публикуване на коментар