понеделник, 10 юли 2017 г.

Мистериозен Egunguns в Бенин

             В държавата Бенин (Западна Африка) два пъти в годината се провеждат дълги церемонии, във вид на маскарад, посветени на Егунгун (Egungun) – едно от тайните общества.Тези ритуални практики се наричат Ara-run-Kinkin, което означава „Обитатели на небесата”. На жените, като правило, е забранено да влизат в светинята на Egungun. Също последователите на Ориша Обатала не са длъжни да присъстват на маскарада. Съществуват различни костюми на Egungun. Много често Бабалаво (жрецът) предписва какъв костюм трябва да се облече. Има различни видове костюми: Egungun Eluru, Egungun Olopon, Egungun Alate, Egungun Layewum и много други.    
       Народът Йоруба, населяващ Бенин, вярват, че Духът на предците винаги присъства и охранява членовете на семейството. Смъртта (iku) e тази, която помага на човешкото съзнание да извърши прехода от царството на земята (Ikole Aye) в царството на Духа (Ikole Orun). Физическата смърт представлява  трансформирането на едно състояние на съзнанието в друго. Смъртта – тук, е раждане – там и обратно. Оттук поклонението пред мъртвите осигурява защита, благоденствие и безусловно добро здраве. В този аспект древната пословица гласи: „Ние стоим на раменете на тези, които са били преди нас”.
            Маскираните мъже представляват душите на мъртвите, които са се върнали на Земята, за да дават съвети на живите. Egungan отсъждат спорове в общността, като маскираният мъж говори  с писклив и съвсем нечовешки език, който не се разбира от други селяни. Чрез барабани и танци те демонстрират, че са завладени от духовете на предците. Egungan винаги са придружени от барабанисти и  са съпътствани от "водач", който носи дълга пръчка, за да държи на разстояние хората от маскирания мъж, превъплъщаващ духа на починал човек. Според преданието, ако човек се докосне от Egungun, той ще умре, както и призракът.


Д-р Никола Бенин






Няма коментари:

Публикуване на коментар