петък, 15 юли 2016 г.

Л.Бетховен. Коя е истинската Елиза



Eдно от най-популярните творби на Лудвиг ван Бетховен е "На Елиза" (1810). Съществуват три версии относно въпроса: Коя е мистериозната жена, която е вдъхновила композитора да напише това гениално произведение. Последното твърдение е на немския музиковед Клаус Мартин Копиц, според когото това е певицата Елизабет Рьокел. Тази красива жена пристига във Виена през 1807 година заедно с брат си Йозеф Рьокел, който става известен с изпълнението на ролята на Флорестан в операта "Фиделио" на Бетховен. Тогава великият композитор се влюбва в Елизабет Рьокел. Копиц пише, че: "Елизабет бързо се вписва в елита на Виена под името Елиза”. Също:  Не е имало друга жена, на име Елиза или Елизабет, в живота на Бетховен по това време".


Портрет на Елизабет Рьокел

Изследователите на творчеството на Бетховен, са единодушни, че той притежава "най-лошия почерк на света". Известно е също, че той имал и неясна дикция. Оттук логопеди изразяват предположението, че композиторът е страдал от дислексия, и че тя е причината за неясната му дикция и нечетливия му почерк? Това дава основание на някои музиковеди да изказват педположението, че пиесата му за пиано, известна като "На Елиза", може всъщност да чете "За Елиза".
Творбата е публикувана 40 години след смъртта на Бетховен – през 1867 г., от един музикант, който я намира случайно в един архив.
По-известна е версията, че Бетховен е посветил творбата си на съпругата на руския император Александър I - Елизавета Алексеевна, прочута със своята красота.


Елизавета Алексеевна

Третата жена, която, според музиковедите, е вдъхновила Бетховен е ученичката му Тереза Малфати, в която той бил влюбен и дори й предложил брак в годината, когато е написана творбата – 1810. 


Тереза Малфати

Никола Бенин

Няма коментари:

Публикуване на коментар