неделя, 13 декември 2015 г.

НИКОЛА БЕНИН. ЛИЦАТА НА ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ

Антрополозите са направили лицева реконструкция на исторически личности. Те изглеждат така:

         Нефертити. (Nefer-Nefer-Атон Нефертити, OE Напр. NFR-nfr.w-Jtn-Nfr.t-jty, "Aton Perfect красота, красотата е дошъл") - "основна съпругата на" древен египетски фараон XVIII династия Ехнатон (ок. 1351-1334 BC. д.), по време на чието царуване е белязано от мащабна религиозна реформа. 
     Тя играе изключително важна роля в религиозния живот на Египетм, като придружава съпруга си в жертвоприношенията, ритуали и религиозни празници. Нефертити е  живият вариант на животворната сила на слънцето, Животворящия.
       През 2003 г. мумията KV35YL, намерена от египтолога Джоан Флетчър, е идентифициран като Нефертити.




Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици. Живял е от 5 до 67 година. Роден в Мала Азия, той е бил фарисей и в духа на консервативния юдеизъм е участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан. Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Св. апостол Павел е създал много християнски общности в Мала Азия и на Балканите. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова е наречен "апостол на езичниците". През 2009 е проведено проучване на костите в саркофага, който се намира в базиликата Св. Павел. Четиринадесетте експерти не знаели на кого принадлежат. От резултатите, направени с въглорд 14, се установило, че те принадлежта на човек, който е живял между I и II век. Така по безспорен начин се доказва, че това са костиите на апостол Павел, който според традицията, е погребан в олтара на църквата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар