неделя, 28 юли 2024 г.

Не е необходимо да отговаряте на всички квалификации, за да кандидатствате за работа

 Никола Бенин




Едно от най-големите ви притеснения като завършил колеж е намирането на първата ви работа. Но когато погледнете квалификациите в много описания на ролите, може да се притеснявате, че няма начин да получите работата, без значение интервю. Реалността е, че не е необходимо да притежавате всички изброени квалификации, за да кандидатствате. Твърде много хора, особено жени, се фокусират върху работни места, за които са свръхквалифицирани – и това е грешка и може да доведе до застой в кариерата ви. Възходящата траектория на работното място изисква последователно придобиване на набор от умения, необходими за заемане на следващата позиция. Изучаването на тези умения, когато сте на позиция, за която сте свръхквалифицирани, ще изисква да учите „непрекъснато“, вместо да включвате ученето в ежедневното изпълнение на вашата работа. Така че потърсете позиция, която ще ви разтегне, а не такава, в която вече можете да отбележите всички квадратчета.

Ако наскоро сте завършили колеж, има вероятност да сте взели няколко курса, които смятате, че ще ви помогнат да се подготвите за първата си работа. За съжаление повечето от това, от което се нуждаете, за да успеете в работата си, включва умения, които никога не сте ходили на курс, за да придобиете. И това може да усложни процеса на кандидатстване.

Когато погледнете квалификациите за работни места на начално ниво, много от елементите в списъка може да са неща, които все още не сте срещали. Дори когато новата ви работа включва технически умения, които сте обхванали в часовете си, бъдещият ви работодател вероятно ще използва инструменти, които не сте виждали преди, и ще разчита на процеси, които надхвърлят това, което сте учили.

Въпреки това, и това е важно, фактът, че нямате всички квалификации, не означава, че не трябва да кандидатствате за тази работа.

Една история, която разказвам в книгата си Bring Your Brain to Work, е, че най-големият ми син, който беше завършил колежа, получи възможност да кандидатства за позиция във фирма, която обикновено се даваше на хора с няколко години стаж. опит. Той ме попита какво да прави и моят отговор беше, че „Ако сте напълно квалифицирани за работата, за която кандидатствате, сте се прицелили твърде ниско.“ В крайна сметка той получи ролята - и въпреки че имаше много да учи, той се справи добре.

Организациите очакват хората, които са нови за дадена роля (и особено хората, които са нови за дадена фирма), да израснат в позицията. Те искат новоназначените да задават много въпроси, да търсят наставничество и дори да направят няколко грешки, докато се свикват с ролята.

Това означава, че трябва да търсите позиции, които ще ви разтягат, а не такива, в които вече можете да поставите отметка във всички квадратчета.

За съжаление, много хора се фокусират върху потенциални работни места, за които вече са прекалено квалифицирани. Това има добри страни: те ще „ударят в основата“, което често прави работодателя щастлив и може да повиши самочувствието на човека. Но е малко вероятно работата да доведе до голям растеж и стагнацията в дадена роля може да затрудни преминаването към следващата позиция. По-специално, възходящата траектория на работното място изисква последователно придобиване на набор от умения, необходими за заемане на следващата позиция. Изучаването на тези умения, когато сте на позиция, за която сте свръхквалифицирани, ще изисква да учите „непрекъснато“, вместо да включвате ученето в ежедневното изпълнение на вашата работа.

Един фактор, който често възпира хората да кандидатстват за работа, е синдромът на самозванеца, който е чувството, че сте се издигнали до позиция, която не сте спечелили или не заслужавате. Хората, които изпитват този синдром, се тревожат, че ако другите знаят колко неквалифицирани са за позицията си, няма да могат да запазят работата си.

Но синдромът на самозванеца обикновено е фарс. Не можете да видите мислите на другите хора, така че можете да предположите, че те имат по-висока степен на увереност в способностите си, отколкото вероятно. Поради това не осъзнавате колко други хора също е трябвало да усвоят значителни нови умения на работното място и затова избягвате позиции, за които се чувствате неквалифицирани.

Вместо това е ценно новите позиции да се третират като предизвикателство. Изследванията на Карол Двек и нейните колеги развиват концепцията за мислене за растеж, която твърди, че най-добрият начин да се поддържа ориентация за продължаване на ученето е да се третират трудните задачи като липса на умения (които могат да бъдат придобити), а не като липса на талант (което не може). Нагласите за растеж също водят до ангажираност с работата.

Практически погледнато, за почти всички е полезно да третират обявите за работа като набор от насоки за това какво включва дадена позиция, а не строг списък от изисквания, които всеки кандидат трябва да има. Важно е, разбира се, да имате поне някои от уменията, които една работа изисква предварително. Но никой не трябва да се ограничава само до позиции, за които вече е свръхквалифициран.

Няма коментари:

Публикуване на коментар