неделя, 13 август 2023 г.

Принципи на системното мислене

 Никола Бенин



Проектирането и прилагането на стратегия е предизвикателство. Основна причина е, че организациите са сложни и динамични системи. С тези шест принципа на системното мислене можете да победите шансовете.

Системното мислене е чудесен начин да подобрите разбирането си за организациите. А за успешното проектиране и прилагане на стратегия е дори от съществено значение.

Тези шест принципа са чудесна отправна точка, за да разберете какво включва системното мислене, защо помага да се осмислят организациите и техните стратегии и как улеснява прилагането и промяната.

Принцип 1: Взаимна връзка (срещу прекъсване)
Системното мислене се фокусира върху това как нещата и хората са свързани. Не само един към един, но как всички се държат заедно. И не само в рамките на една организация, също и особено на ниво цяла екосистема.

Принцип 2: Кръгово (срещу линейно)
Линейното мислене е опростено. Защото винаги има обратна връзка и обратна връзка. Това, което е причина днес, е следствие утре, а това, което е следствие днес, е причина утре. Разбирането на такива цикли е от съществено значение за стратегията и изпълнението.

Принцип 3: Възникване (срещу Силози)
Всичко в природата се развива съвместно или „се появява“. За разлика от това, начинът, по който сме проектирали организации, създава силози. Ефективната стратегия и изпълнение изисква те да се появят заедно - не отделно или на различни места в една организация.

Принцип 4: Цялости (срещу части)
Вглеждането в детайлите е важно, но стратегията до голяма степен е свързана с разбирането на цялото, с виждането на по-голямата картина. Докато частите са необходими, те могат да бъдат разбрани и променени правилно само ако погледнем как те са част от цялото.

Принцип 5: Синтез (срещу анализ)
Анализът означава разнищване на нещата и разглеждането им поотделно. Принципът на McKinsey “MECE” (взаимно изключващ и колективно изчерпателен) поддържа анализа. Но стратегията е повече за синтеза, за това как нещата се добавят, допълват и укрепват взаимно.

Принцип 6: Връзки (срещу изолация)
Взаимоотношенията се отнасят до връзките и отношенията в една организация, особено между хората. Ние не сме просто някакви изолирани индивиди. Свързахме се с други хора, с организация и дори с нещата, които са част от тази организация.

Когато погледнете една организация през призмата на тези принципи, започвате да виждате и разбирате неща, които иначе не бихте видели и разбрали. И именно това разбиране отваря пътя към по-добър, по-успешен дизайн и изпълнение на стратегия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар