вторник, 17 декември 2019 г.

Шимога (SHIMOGA): Град, пропит с богато наследство и култура

Никола Бенин


Шимога: Град, пропита с богато наследство и култура

С природата в разцвета си градът Шимога (Шивамага) в Карнатака е бил дом на няколко велики династии и кралства. Погълнат от богато наследство и култура, този главен град на окръг Шимога получава името си от думите „Шив-Муха“, означаваща „Лицето на Господ Шива“.
Опакована с няколко чудеса на природата под формата на живописен пейзаж, разкошни водопади, мистични храмове и буйни зелени околности, суровата й красота ще ви остави абсолютно омагьосана. Благословено с люлеещи се длани и зелени падища, мястото си е спечелило прякора с оризова купа, както и житницата на Карнатака.
С четири реки, а именно Шаравати, Кумудават, Тунгабхадра и Варада, пробиващи се в града, бучещите и бълбукащи звуци придават мистичен чар на региона. Приятно време, красиви подвижни хълмове, изобилие от арешка ядки и безкраен списък от атракции направиха това място задължително за ентусиазираните създатели на ваканцията.
Kodachadri Hills
Kodachadri Hills
МЕСТА ЗА ВИЖДАНЕ В ШИМОГА
Dabbe Falls
Водопадът Dabbe, сгушен в пищните зелени гънки на светилището за диви животни в Саравати, е скрит скъпоценен камък в района на Шимога на Карнатака. Примамливият зов на гората и разкошната струя вода, която се втурва надолу по скалата, привличат любители на природата и изследователи към водопада Dabbe.
Думата „dabbe“ се превежда като „стъпки“ на родния език. Причината за такова име е потока на водопада Dabbe, който наподобява стъпала или по-точно, вид тераса, изскачаща от стръмната стена на скалата. Водопадите и басейните във всяка стъпка, преди да се препълнят и образуват каскадна стена с вода до следващата стъпка и това продължава да превръща Dabbe в една от най-живописните сцени, които се наблюдават в региона.
Kodachadri Hills
Хълмовете Кодачадри служат като зашеметяващ фон на вечнозелени гори към град Мараванте. Разположени в Западните Гати на височина от 4111 фута над морското равнище, те също се оказват една от добрите трекинг пътеки, започвайки от гората Южна Канара.
Начинаещите или преходните новобранци могат лесно да предприемат този поход. Тъй като по-голямата част от експедицията обхваща горски пейзаж на ниска надморска височина, шансовете за надморска болест също са ниски. Общото разстояние е 14 км отпред.
Jog Falls
С обща височина на падане 253 м, Джог Фолс е сред най-високите водопади в Индия и вероятно един от най-величествените по целия свят.
Agumbe
Agumbe
Слаба покривка на облаците, предвид непростимия прилив на вода и случаен намек за дъгата, правят почти задължително да посетите Jog Falls, докато сте в щата. Името му произлиза от каннадската дума „джогинг“, което означава падане. Джог Фолс е перфектно мусонно бягство за хора в Южна и Западна Индия, тъй като достигането до тук е доста лесно от Мангалор, Хубли, Бангалор и Гоа. По време на падането се провежда и лазерно светлинно шоу и музикално шоу Каранджи, всеки ден между 19:00 и 21:00 часа
Agumbe
Разположен в квартал Шимога на Карнатака, Агумбе е малко селце, често наричано „Черрапунджи от Южна Индия“. Този богат на биоразнообразие регион има най-много валежи в Южна Индия и вторият най-висок годишен валеж в Индия. Посещението на Agumbe е обогатяващо изживяване, тъй като тази станция на хълма има живописна красота, съчетана с пешеходни пътеки и бликащи валежи. Това е една от последните оцелели низински дъждовни гори. Това красиво място послужи като настройка за много известния измислен град Малгуди в Индия в телевизионния сериал „Малгуди дни“. Агумбе е известен с спиращите дъха залези над Арабско море, които могат да бъдат свидетели от този регион.
Интересното е, че Агумбе е наричан още „столицата на кобрата“ поради големия брой кобри, открити тук. Туристи от всички краища се стичат до това хипнотизиращо място, за да изпитат спокойствие. Agumbe предлага страхотни възможности за походи, призоваващи ентусиастите на приключенията да посетят тази страхотна дестинация, скрита в скута на природата.
Светилище на птиците Мандагаде
Светилище на птиците МандагадеСветилището Mandagadde Bird е малък живописен остров на река Тунга, близо 32 км от град Шимога, на път за Тиртхахали.
Идеалното време за опознаване на острова, който е част от светилището за диви животни на Шетихали, е от юли до октомври, през който островът се посещава от множество мигриращи птици като дартър, егрет, змийска птица, корморан и др.
НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ ЗА ПОСЛЕДЕНИЕ
Зимните месеци от октомври до февруари са най-доброто време за посещение на Шимога, тъй като красотата на мястото е подсилена с приятното време. С въртящи се сезони град Шимога се люлее между сухо и мокро. Сезонът на мусоните удря градчето някъде между юни и октомври и превръща мястото в рай, всичко освежено и цъфтящо. Реките и водопадите извират с пълна сила и представляват красива гледка.
КАК ДА ДОСТАВИМ ШИМОГА
По полет: Най-близкото международно летище е летище Мангалор, Мангалор, приблизително на 195 км от град Шимога. Честите полети до различни национални и международни дестинации като Хайдерабад, Абу Даби, Бахрейн, Кожикоде, Бангалор и Ченай излитат от тук. Можете да наемете такси от летището, за да стигнете до главния град.
По шосе: Можете да вземете автобус от основните градове и в Карнатака, и в Махаращра, за да стигнете до Шимога. По този маршрут пътуват много автобуси на държавния транспорт. Най-доброто нещо, което трябва да направите, за да разгледате Шимога, е да наемете кола. Можете да използвате същата кола, за да разгледате град Шимога. Можете да наемете автомобил от различни компании, които ще ви таксуват от колата, която сте наели, броя на дните и изминатите километри.
С влак: Със собствена жп гара квартал Шимога е добре свързан с много големи градове в страната. Редовната железопътна услуга също свързва региона с Бенгалуру директно, който е на 280 км. Използвайте автобус или такси извън гарата, за да пътувате навсякъде в района.

Няма коментари:

Публикуване на коментар