четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Никола Бенин. Съвети на Ошо


Духовният учител Бхагаван Шри Раджниш, известен като Ошо, има над 600 издадени книги. Представяме няколко от мъдрите му съвети в тях.


    Хората вземат всичко толкова сериозно, че то се превръща в бреме за тях. Научете се да се смеете повече. За мене смехът е свят като молитвата.
Какво значение има кой е по-силен, по-умен, по-красив, по-богат? В крайна сметка има значение дали ти си щастлив, или не.
     Желанието да бъдеш необикновен – това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – ето това е наистина необикновеното.
Всяко действие води незабавно до резултат. Просто бъдете бдителни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е наблюдавал себе си и стигнал до истината кое за него е правилно и неправилно, кое е хубаво и кое лошо. И благодарение на това, че той е намерил това сам, то има за него огромно значение: даже целият свят да говориза друго, за него нищо не се изменя. У него има собствен опит, на който може да опира и това е достатъчно. 
  Слушайте по-съзнателно. Събудете се. Когато почувствате, че ви е омръзнало, побутнете се. Себе си, а не другия. Отворете очите си. Пробудете се. Слушайте отново. Този, който може да е щастлив сам, е истинска личност. Ако щастието ти зависи от другите, ти си роб, не си свободен! 

   Животът – това е тайна. Тя не може да бъде предсказана. Но има много хора, които биха искали да живеят с предсказан живот, защото тогава нямаше да има страх. Всичко щеше да е определено и нямаше да има съмнения в нищо. 

    Животът е едно постоянно предизвикателство да опознаеш себе си.




Няма коментари:

Публикуване на коментар