петък, 20 юни 2014 г.

По повод 30-та годишнина от обявяването на Борово за град Община Борово ще финансира издаването на пет книги на местни автори

10 Юни 2014 18:27:25







На 5 септември 2014 г. се навършват 30 години от обявяването на Борово за град. По този повод Община Борово финансира издаването на пет книги на местни автори, две от тях са вече факт.



“Духовни спомени” е книга, в която за пореден път се възкресява миналото на село Обретеник. Тя събира спомени, рецензии, критически отзиви, поздравителни слова и мемоарни текстове на професионални литератори и обретенчани, посветени на две големи обретенски имена – Кънчо Бакалов – краевед и автор на историко-етнографския труд “Обретеник” и Иван Коларов – писател – сатирик. “Духовни спомени” е духовен паметник на двама колоси на перото, чийто имена са вечно живи в родното село.



Народно читалище “Христо Ботев 1928” пази литературното и материално наследство, оставено от местните творци и събира на ежегодни срещи близки, почитатели, читатели и местни хора.
През 2013 г. признателните обретенчани отбелязаха двоен юбилей от рождението на двамата именити земляци. Денят беше 1 април – рождения ден на Иван Коларов, на който, ако беше жив, щеше да навърши 90 години. На 16 февруари 2013 г. Кънчо Бакалов щеше да навърши 80 години. Много от материалите, включени в книгата бяха прочетени на този вълнуващ ден. Още тогава Тодор Билчев и Никола Бенин изявиха намерение да съставят и издадат такъв сборник с материалите от срещата. Потърсиха подкрепа от кмета на Община Борово – Георги Георгиев, който заяви че през следващата юбилейна за общината 2014 г. има намерение да финансира издаването на книги на местни автори. И така към литературното наследство на двамата творци, свързани с Обретеник, се добави книга, която събира спомените за тях и признателността на следващите ги творци – съставителите на сборника – Тодор Билчев – специалист в Държавния архив и Никола Бенин – преподавател в Русенския университет.



Заразен от ентусиазма на двамата творци – Билчев и Бенин, покорен от духовно величие на обретенските колоси, кметът Георги Георгиев предложи в бюджета на Община Борово да бъдат предвидени средства, с които да се издадат пет книги на местни автори, които от скоро или от по-отдавна чакат да видят бял свят. Общински съвет – Борово единодушно одобри издаването на литературното наследство на местните творци. През 2014 г. книжовното наследство на творци от община Борово ще бъде допълнено със следните заглавия: “Духовни спомени” – сборник със съставители Тодор Билчев и Никола Бенин; “Сълза за мама” – сборник разкази от Нели Цветкова; “Горно Абланово” – един огромен труд за историята и настоящето на селото, автори – Тодор Билчев и Йорданка Ватева; “Село Екзарх Йосиф” – историко-етнографски труд на местния краевед Илия Калинов, “Борови иглици” 2 – сборник с поетичното наследство на боровчани.



В началото на юни 2014 г. две от книгите вече са факт. На 2 април 2014 г. съставителите на сборника Билчев и Бенин представиха своето издание пред най-признателната и сърдечна публика – обретенската. Обретенчани носят в сърцето си двамата именити земляци, не забравят създаденото от тях и възкресяват спомените си колективно. Книгата беше представена пред обретенчани, съставителите раздадоха много автографи. Мариана Минева – директор на дирекция “Специализирана администрация” поздрави авторите от името на кмета на Община Борово.



В края на месец май 2014 г. от печат излезе и сборника с разкази “Сълза за мама” на Нели Цветкова. Книгата беше издадена от русенското издателство “Гаяна”, а собственикът писателят Явор Цанев също се оказа земляк, семейството на неговия баща произлиза от село Горна Манастирица, едно от селата образували днешно Борово. Авторката Нели Цветкова е настоящ директор на ОП “ОХСУ” в Община Борово и дългогодишен социален работник в град Борово. Разказите от “Сълза за мама” са съпреживените истории на хора от общината. Със съчувствие, и с носталгия по образа на своята рано починала майка, Нели Цветкова разказва за болките, трудностите и радостите в живота на възрастните хора, за достойнството и смелостта, с които те посрещат своите съдби и изпитания.



Преди да бъде представен като издател пред боровската публика Явор Цанев посети родния град на своите предци и представи сборниците си с разкази “Страноприемницата” и “Вино за мъртвите”. Това се случи на 16 април 2014 г. в Народно читалище “Искра 1898”. На 25 юни авторката и издателския екип ще представят за пръв път сборника “Сълза за мама” пред боровската общественост.



Излизането на книгата за Екзарх Йосиф се очаква да се случи в навечерието на юбилейния 5 септември и да бъде представена пред боровската публика. “Горно Абланово” трябва да бъде готова в началото месец октомври, заедно с новото читалище, което се строи със щедрото дарение на друг земляк – Игнат Канев. За Денят на народните будители Народно читалище “Искра 1898” ще представи своята втора рожба – сборника “Борови иглици” 2. Първите “Иглици” излязоха през 2011 г. по инициатива на Светла Цветкова – дългогодишен библиотекар там. Въпреки че г-жа Цветкова излезе в пенсия, нейните колежки продължават да съхраняват литературните традиции в местното читалище. 

Източник: Цв. Георгиева

Източници: http://www.ruseinfo.net/news_128106.html
                     http://www.borovo.org/bg/news/culture.htmlhttps://
                     https://www.facebook.com/media/set/?set=a.280152225485963.1073741943.194212450746608&type=1

Няма коментари:

Публикуване на коментар