петък, 10 януари 2020 г.

Легендата за главата на бика на фасадата на "Санта Мария дел Фиоре" във Флоренция или какво ли не прави силата на любовта

Никола Бенин



В една от легендите при построяването на катедралата „Санта Мария дел Фиоре” във Флоренция се разказва за това, че в края на XV век на виа Рикасоли, която води направо към катедралата, е живял шивач. Той ревнувал жена си и то не без причина – в града се говорело, че жена му е лудо влюбена по един от майсторите, който е работил по изграждането на катедралата. Шивачът се оплакал на църковната конгрегация. Съкрушен от случващото се, майсторът решил да отмъсти на съперника си, като поставил агресивен образ на глава на бик, с която искал да му каже – ти си ревнив човек, гледай го и му се възхищавай до края на дните си. Според „Речник на символите” на Жан Шевалие и Ален Геербрант: „Бикът ни навежда на мисълта за сила и неудържима буйност. Той напомня за пламенния мъжкар...” Бикът, увенчаващ дренажна тръба, може да се види на фасадата на катедралата „Санта Мария дел Фиоре”, ако застанете с лице към нея, намирайки се между улиците виа Рикасоли и Виа Дей Серви (via Ricasoli и via dei Servi).
Съществува и друга версия за поставянето на главата на бика на фасадата на катедралата. С бикове са превозвали камъните и строителите били благодарни на животните, ето защо ги обезсмъртили.

Nikola Benin: Легендата за главата на бика на фасадата на "Санта ...

Твърде вероятно е влюбените да са изглеждали така през XV век




1 коментар: