неделя, 7 януари 2018 г.

Св. Йоан Предтеча и Кръстител

д-р Никола Бенин



На 7 януари честваме паметта на св. Йоан Предтеча и Кръстител, който извършва покайното умиване на Иисус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.
Името му означава Божия благодат или Бог помилва (Иван - ивр. ‏יוחנן‏‎ Йоханан. Бог е милостив). Йоан е дългоочаквана рожба и е наистина милост Божия за неговите родители, еврейския първосвещеник Захарий и съпругата му Елисавета, роднина на Мария от Назарет. Той от малък остава сирак, отгледан от роднини, макар че в житието му се казва, че е отгледан от ангели в пустинята. В Йорданската пустиня се озовава, когато става пълнолетен и заживява като аскет, носейки груба дреха от камилска вълна и прекарва дните си в пост и молитва. На тридесет годишна възраст Йоан е озарен свише и започва да проповядва духовно пречистване чрез покайно потапяне във водите на река Йордан. Умиването на тялото символизира пречистването на човекашката душа от всички скверни дела и помисли. Така подготвя хората за предстоящото идване на месията – спасителя и ги призовава: „Покайте се, защото приближи Царството небесно, изправете пътищата на Господ, т.е. не вървете срещу волята на Бога и бъдете готови да го приемете с чисти сърца”.
Това, което превръща Йоан като уникална личност в християнската история, е че той разпознава в Исус от Назарет – Сина Божии, т.е. дошлия на земята Спасител. Той получава откровение и посочва Исус на множеството хара край река Йордан с думите: „Ето агнеца Божии, които идва да вземе върху себе си греховте на света. Така в християнскато съзнание Йоан остава предтечата, т.е. последният от старозаветните проророци, който е показал и предсказал въплътилия се в човешки образ Бог.
Именно Йоан извършва очистителното умиване на Христос във водите на река Йордан. То е прието от Сина Божи не защото е грешен, а за даде на хората пример със своето смирение и да ги подготви за кръщаването.



Няма коментари:

Публикуване на коментар