неделя, 1 октомври 2017 г.

Покров на Пресвета Богородица

Д-р Никола Бенин

Резултат с изображение за Покров на Пресвета Богородица


   Предисторията на празника Покров на Пресвета Богородица започва през далечния IV век. Тогава в северозападната част на Константинопол, в района на Влахерна, до един от най-известните императорски дворци, е построена църквата „Света Богородица”. Тя е поръчена да бъде съградена от сестрата на Теодосий II, известната със своето благочестие Света Елия Пулхерия (19 януари 399–453)1.

Света Елия Пулхерия  

   В следващите векове във Влахернския храм са положени поясът и дрехата на Божията майка, открити в Назарет3. Това е връхно наметало, с което всяка жена по това време покривала главата и тялото си до кръста. В църковната традиция тази дреха е известна като огофор или Покров Богородичен.

Тропар, тон 8

Свещеницата, вечната, покривката на човека, дрехата и колана на най-чистото ти тяло, ти си дал данък на Твоята милост, безстопанственото си жилище, непорочен; За вас и природата обновен и време. Нека се помолим, дарим на света вашите оценки и нашата душа с голяма милост.

Кондък, глас 4

Одеждите на всички вярващи нетленни, благословени са чисти и чисти, дадохте свещената си дреха, свещеното си тяло, което покрихте, завесата на всички хора. Ние празнуваме ситуацията с любовта и извикаме със страх, чиста и чиста: радвай се на Дево, хвалете християните2.

През есента на 910 година във всички храмове се отслужват молебени за защита от поредното арабско нашествие. Константинопол е бил застрашен от обсада. През нощта срещу първи октомври на всенощното бдение във Влахернския храм присъствал и един от учителите праведници в Константинопол, който се бил отрекъл от материалните удобства и нощувал където из улиците. Това бил св. Андрей Юродивия; придружавал го ученикът му блажений Епифаний. Изведнъж по време на най-усилната молитва Андрей видял във въздуха Божията майка. Тя простирала своя покров над хората в храма, сякаш за да ги скрие от надвисналата опасност. Пресвета Богородица била обкръжена от ангели, апостоли и множество светци, които заедно с нея се молели на Бог да пощади жителите на Константинопол. Не след дълго арабите били прогонени от Византия, а в чест на чудото избавление църквата започнала да чества празника Покров на Пресвета Богородица. Почитта към Плахерския храм и неговата чудотворна Богородична икона станали култови за империята, тъй като Божията майка била смятана за закрилница на Константинопол. 



Бележки:

1. Света Елия Пулхерия е дъщеря на императора на Източната Римска империя Аркадий и Елия Евдоксия. Теодосий II е обявен за император като дете през 408 година. През това време тя, като негова сестра, има много власт и през 414 година се провъзгласява за императрица. От 416 Теодосий управлява самостоятелно, но влиянието на Елия Пулхерия над него продължава. Като ревностна християнка тя подтиква брат си да свали всички езичници от държавна служба. Под нейно влияние брат й и съпругата му Елия Евдокия, която е била езичница, също стават набожни християни. По настояване на Пулхерия, през 421 година Теодосий II обявява война на Персия, защото там са преследвали християните.

(Посл. влизане 01.10. 2017)

3. Честната дреха на Света Богородица е пазена от багочестиво еврейско семейство, което я предава на братята сенатори Галвий и Кандид. Те съобщили за безценната реликва на император Лъв Велики и на патриарха Генадий Цариградски. На 2 юли 458 година с всенародно шествие дрехата е положена в църквата "Св. Богородица” във Влахерна. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар