събота, 20 май 2017 г.

„Селското стопанство на Обретеник (1878–2015)” от Тодор Билчев – история за труда и дръзновението на селскостопанските кооператори



Д- р Никола Бенин

Книгата "Селското стопанство на Обретеник (1878-2015)" на Тодор Билчев добавя още един съществен щрих към цялостната история на село Обретеник. С това стойностно и навременно изследване, както и с останалите си научни творби: "Обретенският духовен хранител. 75 г. читалище "Хр. Ботев "- с. Обретеник, Русенско "(2003)," Обретенският храм на просветата. 135 г. училище "Петко Р. Славейков "- с. Обретеник, Русенско "(2005)," Обретенският духовен храм "Света Троица" (2010), "Духовни спомени. Иван Коларов. Кънчо Бакалов "(2014 г.)," Цанка Илиева - спомен и реалност за Обретеник "(2014 г.), той продължава да пише летописа за живота и културата на потомците на дядо Обретен. Може да се каже, че Тодор Билчев е един от малкото наши изследователи в областта на поселищните проучавния, който е написал толкова много книги за едно населено място. Още нещо, текстовете в тези негови творби са изпълнени с факти и събития, пропити са с любов и дълбоко преклонение пред родното му село Обретеник.
         С книгата "Селското стопанство на Обретеник (1878-2015)" на издателство " GAIANA " авторът не само пише история за труда на хората в селското стопанство , но и участва в написването на новата история за близкото минало - времето на социализма. Емблематичното за този обществено-политически период явление ТКЗС, СЛЕД 10 ноември 1989 година се превърна в идеологема, възприемана предимно от позицията на негативното и отричащото мислене . В изследването на Тодор Билчев това отрицателно отношение е пренебрегнато и въз основа на съществуващите архивни документи се проследяват основните етапи и се представят характерните страни на селското стопанство в Обретеник .
         В текста на книгата е избегнато сухото, несъпричастно анализиране на съществуващи архивни документи. Авторът пише историята на ТКЗС в родното си село като специалист в Държавния архив - Русе и като писател, като познавач на съществуващите факти и като човек, закърмен в недрата на плодородното обретенско поле. Така че съдържанието на творбата е наситено с нескрито вълнение и със преживяване на ентусиазма, дръзновението и всеотайността на трудовите кооператори, работещи на полето и в животновъдните ферми. Двете строфи от неговото стихотворение "Извор", приложени като мото, задават това емоционално отношение към работливите съселяни, подсказват за духовна близост с тяхната неуморна работа и преданост на идеалите. Ще припомя част от стиховете:

                            Селце на хора горди и работни -
                            Опърлена снага, простряло сред полето!
                            Аз нося мириса на твоите цветя
                            И тръпката на плодната земя в сърцето!

         Определеният в заглавието на книгата дълъг период на изследване (от 1878 до 2015 година) предполага хронологическо проследяване на основните етапи в развитието на селското стопанство в село Обретеник. Историческият подход към фактите и явленията е използван от Тодор Билчев и в други негови изследвания: "Източноправославната общност по време на Танзимата (. Докуемнти от Регистрите на Българската общност в Русе 1860-1872 г.)" (1997), "Батин" (2003 ), "Горно Абланово" (2014 г.) и др. Този подход на описание позволява да се представи в диахронен план случаващото се в общността, да се достигне да началата и да се изяснят важните събития в живота на хората.
         В съдържанието на книгата първата глава, озаглавена "Селското стопанство от Освобождението до 1944 г.", е най-кратка по обем. Въпреки това тя е наситена с множество данни за селското стопанство , от които научаваме за състоянието на основните отрасли: земеделие, животновъдство и лозарство. За написването на тази част от изследването Тодор Билчев се позовава предимно на книгата "Обретеник" 1 на духовния му учител и Кънчо Бакалов. Не са пропуснати да се проучат и анализарат всички съществуващи архивни документи , съдържащи сведения за поминъка в селото. За този период е характерно, че преобладаваща част от обретенчани по съпоставими данни притежават средно по 30-40 дка земя, разположена в ниви от 3-5 - 10 дка. Добивите от декар са ниски и недостатъчни за изхранване на семействата и добитъка . Така например "за 1930 г. те са: пшеница - 150 кг, ръж -  160 кг, ечемик - 170 кг, овес - 105 кг, просо 124 кг и царевица - 89,5 кг " 2 . Ще завърша с фактологичното говорене, като спомена, че в областта на животновъдството към 31 декември 1920 г. е имало "228 коня, 72 магарета, 122 биволици, 713 говеда, овце 3615, 404 кози и свине 262" 3 .
         Тексът във втора глава "Основаване и дейността на ТКЗС" Г. Димитров "- 30. 11. 1948 - 23. 12. 1992 г." представя стремленията и трудът на хората, работещи в Трудово кооперативното земеделско стопанство. Първият негов председател е Дончо Димитров Стоянов. Подобаващо място при изреждането на ръководителите на ТКЗС "Г. Димитров "отделено на английски Е   инж. Кирил Дочев, който е председател през периода от 2. 06. 1969 до 1. 12. 1970 година. Той е описан, като чрез несъмнените му професионални качества, и чрез така  характерните черти От неговия характер. Инженер Дочев е строг, но справедлив и загрижен за намирането на работа на младите хора , за да останат да живеят в селото. Впечатляваща е случката, разказана от Цанка Илиева, за качването в джипа, шофиран от него, на уволненото от казармата момче. То се моли на шофьора да ходатайства пред председателя да го назначи на работа и шофьра му казва да отиде на другия ден в 7.30 часа в канцеларията и той ще "уреди работата". На следващата сутрин Ибрям, така се казва момчето, с изненада разбира, ЧЕ  шофьорът всъщност Е инж. Дочев, който веднага го назначава на работа в Ремонтната работилница при Минчо Коларов .
         Тодор Билчев търси преди всичко проявленията на човешкото у значимите личности в историята на ТКЗС в село Обретеник . Този устойчив модел на описание е използван и при представянето и неговия съименик и братовчед Тодор Георгиев Билчев . С нескрита симпатия и чувство на роднинска близост са откроени неговите добродетели и умения да ръководи селскостопанските кооператори . От поместената автобиография и написаните спомени разбираме, че той от 1. 01. 1977 до 31. 12. 1978 година е директор на стопанството в Обретеник, а от 1 януари 1979 година до 31 март 1984 година е ръководител на Производствен участък - с. Обретеник към АПК - с. Борово. Екипът, който ръководи Тодор Билчев е в състав: гл. инженер - инж. А. Стаматов, инженер - Добрин Добрев, гл. зоотехник - Борис Петков, агрономи - Йордан Василев, Станка Василева, Лиляна Ковачева, Нигохос Нигохосян Абонамент Румяна Нигохосян, гл. ветринарен лекар - д-р Каравезиев, бригадир на бригада зърнопроизводство - Генчо Петров, на смесените бригади - Йордан Вълчев, Кръстю Цветанов   Абонамент Трифон Георгиев, на зеленчуковата бригада - Цвятко Георгиев.
         Освен с имена на ръководители на отделните дейности в ТКЗС "Г. Димитров "и споменаването на селскостопански кооператори текстът

         В трета глава "Основаване и дейност на ЗКПУ" Златен клас "и ППЗК" Бъдеще "- 23.12. 1992 - 2015 г. "Тодор Билчев отново не е безпристрастен тълкувател на наличните документи , а изразява собствената си позиция по отношение на случилите събития. Така например относно премахването на ТКЗС - та в България той пише: "Защото, писахме, неумолимо идва и онзи 10. 11. 1989 г., когато всичко добро, създадено тогава, безсъвестно се руши и разграбва. Не отмина тази участ и родното ТКЗС. Защото, както вече по-горе казахме: "На 15 ноември се 1989 г. се учредява Колективно земеделско стопанство (КЗС) "Г. Димитров "- с. Обретеник ... 4 "Това стапанство не съществува дълго време. То е ликвидирано от Ликвидационен съвет с председател Владимир Иванов Котларов . И върху това събитие изследвачът изказва личното си отношение с нескрито неодобрение и възмущение : "Каквото смогва да ликвидира, ликвидира го господинът Котларов. Ала изпитаните стари бойци, водени от инж. Добрин Добрев, успяват да съхранят все пак макар и малко останало , като на 23. 12. 1992 г. създават днешната Земеделска кооперация за производство и услуги (ЗКПУ) "Златен клас". През годините новата земеделска кооперация, въпреки трудностите, се развива успешно и се утвърждава като една от водещите в русенско . За успехите на ЗКПУ "Златен клас" свидетелстват икономическите показатели. На общото събрание, проведено на 5. 04. 2014 година е отчетена печалба в размер на 125 791, 19 лв. Тя е разпределена по следните фондове: Фонд Резервен - 25 158, 24 лв, Фонд Инвестиции - 12 579,12 лв, Фонд Социален - 6 289 лв... и общи - 81 764, 27 лв. Тази печелба СЕ Зад крие неумарната професионална за работа за на английски Председателя   на английски Управителния Съвет инж. Добрин Добрев, на неговите членове, както и на всички работници в земеделската кооперация.
         В книгата на Тодор Билчев се споменава и за създаване на още една кооперация, регистрирана с името "Производствено потребителна земеделска кооперация (ППЗК)" Бъдеще "- с. Обретеник, обл. Русенска. Председател на Унравителния съвет е Димитър Илиев Пенев. Тази кооперация е създадена като алтернатива на ЗКПУ "Златен клас".
         В заключение можем да кажем, че научната стойност на изследването на Тодор Билчев се определя както от задълбочено проучените факти в архивните документи, публицистичните материали и спомени на обретенчани, така и от публикуването на множество снимки, които по недвусмислен начин свидетелстват за неспирния труд и трудно обяснимия от съвременна гледна точка ентусиазъм на селскостопанските кооператори.
         За доброто съдържателно и техническо оформяне на книгата заслуга имат рецензентът проф. д-р Лъчезар Георгиев и художникът Пламен Монев. Нейното издаване е спонсорирано от ЗКПУ "Златен клас" със съдействието на нейния председател инж. Добрин Добрев. 



Литература

1.      Бакалов, К. Обретеник. София, 1985.
2.      Билчев, Т. Селското стопанство на Обретеник (1878-2015). Русе: GAIANA , 2015, с. 9.
3.      Билчев, Т. Цит. съч., с. 13.
4.      Пак там, с. 148.


             

Няма коментари:

Публикуване на коментар