сряда, 19 октомври 2016 г.

Представяне в Русе на „Ломчани, които не бива да забравяме” от Юлий Йорданов


Запознаване на русенци с творчески портрети на известни и неизвестни личности от Лом


Представяне в Русе на „Ломчани, които не бива да забравяме” от Юлий Йорданов


◊ СЪБИТИЕТО
Представяне в Русе на „Ломчани, които не бива да забравяме” от Юлий Йорданов
19 октомври 2016, 17:30 ч., Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе
Представя: Крум Гергицов - драматург и литературен критик 


◊ КНИГАТА

„Ломчани, които не бива да забравяме” има сборников характер. Текстовете в нея са от различни жанрове, от които преобладават творческите портрети и интервютата. Юлий Йорданов, като дългогодишен журналист не е пропуснал да влезе в режим на диалог със значими за културата, литературата и науката личности от Лом. Освен чрез интервюта и посредством изследвания, писателят представя около стотина ломчани, които се изявяват в различни области и които прославят крайдунавския град в страната, а някои от тях и в чужбина. Такъв е например световноизвестният литературовед Цветан Тодоров, чийто баща Тодор Боров е роден в Лом.
Несъмнено има символен код в представянето на книгата на автор от град на река Дунав в друг град на река Дунав. По граничната река са навлизали у нас културата и науката на Европа и те са дали своето благотворно отражение върху светоусещането на творците от двата крайдунавски града. Ще споменем само факта, че бащата на най-известната писателка от Лом Яна Язова – Тодор Ганчев, е доктор по философските науки и завършва в Цюрих, а тя специализира в Сорбоната, Париж.

◊ ПИСАТЕЛЯТ

Юлий Йорданов е роден в град Лом. Завършил е философия в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а след това и журналистика. Първоначално работи в ломския вестник „Народна трибуна”, където освен новини пише краеведски статии. Редактор е и на областните вестници „Септемврийско дело”, „Дело”, „Вселена” и „Монт-прес”. Носител е на множество награди: две международни награди за публицистика през 1978 и 1985 година, почетната грамота и плакет на общобългарския комитет „Васил Левски”. Получава почетната значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев”, почетния знак „Кръстьо Пишурка” на Община Лом, както и на други отличия. Носител е на званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България. Член е на Съюза на българските писатели и е кореспондент на съюзния вестник „Словото днес”. Автор е на множество статии и на дванадесет книги.

Автор: Никола Бенин

19.10.2016 - 09:17

Няма коментари:

Публикуване на коментар