петък, 25 април 2014 г.

Добри и лоши практики при отношението към пасищата в общините Банско и Сливо поле


БАНСКО
ДОБРА ПРАКТИКА
   Заместник-кметът Александър Мацурев информира, че Кметството в Банско дава пустеещи общински земи и пасища на животновъди и земеделци. Целта е да се стимулира заетостта в района. Основен приоритет за местната власт е мерите и пасищата да се ползват по предназначение. Определената наемна цена на декар за пасищата и мерите е символична.
ЛОША ПРАКТИКА
   Строителството на ски пистите в Национален парк Пирин, който е под егидата на ЮНЕСКО от 1983 година, оказа негативно влияние върху редица защитени видове като: алпийски и бореални храстчета, къртълови пасища и оромизийски ацидофилни тревни съобщества. Ерозиралите повърхности се превръщат в подходящо местообитаване на много синатропни видове, които са чужди за местната флора. Също така земите на ски пистите са замърсени с азот и други йони. Оттук възстановяването на пасищните съобщества, характерни за района, ще е трудно и дори невъзможно за големи райони. Очаква се значително намаляване на растителното разнообразие на Пирин. Според плана за управление на Националния парк, едни от характерните видовете, които са застрашени са: Alchemilla bandericensis Pawl., Alchemilla bulgarica Rothm., Alchemilla erythropoda Juz., Barbarea bracteosa (Guss.) Berchtold., Campanula transsilvanica Schut. и др.
                                                    ОБЩИНА СЛИВО ПОЛЕ

ДОБРА ПРАКТИКА
      Общинският съвет на Сливо поле е приел годишен план за паша за 2013 година. Също така е одобрено е местоположението и площта на земеделските земи, с начин на трайно ползване пасище, мера, на територията на община Сливо поле, в размер на 3 074,237 дка. за общо ползване от земеделски стопани – животновъди и/или на техни сдружения, регистрирани като юридически лица, отглеждащи пасищни животни на територията на общината. Одобрено е и местоположението и площта на земеделските земи , с начин на трайно ползване пасище, мера, на територията на община Сливо поле, в размер на 438,103 дка. за индивидуално ползване от земеделски стопани – животновъди и/или на техни сдружения, регистрирани като юридически лица, отглеждащи пасищни животни на територията на общината. Наемната цена за общо ползване на пасища, мери е определена съгласно чл.3, ал.1 от Наредба № 2 за базисните (начални) цени за отдаване под наем на обекти със стопанско и административно предназначение – общинска собственост. Размерът на наемната цена за индивидуално ползване на пасища, мери е 6,00 лв./дка е определена на основание чл.37к, ал.1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, във връзка със Заповед № РД-46-260/23.03.2012 г. на Министъра на земеделието и храните.
            Приети са следните правила за ползване на общинските пасища, мери:
Задължения на Община Сливо поле:

-          Да изготви списъци по населени места на земеделските стопани, желаещи да ползват общинските мери и пасища;
-          да изготви сравнителни таблици за животновъдите от населеното място с общ брой животни по вид, възраст и необходимата им минимална площ
Задължения на ползвателите на общински пасища, мери:
-          Да заплатят наемната цена за ползване на общинските пасища, мери при сключването на договорите;
-          да поддържат мерите и пасищата в добро екологично и земеделско състояние;
-          да не ползват мерите и пасищата за земеделски нужди;
-          де не допускат замърсяването им с битови, производствени и  други отпадъци.

ЛОША ПРАКТИКА
     В село Борисово една от кооперациите е изорала пасище, за да го ползва за земеделски нужди. Въпреки жалбите на жителите на селото до кмета Иван Михов, пасището продължава да се засява със земеделски продукти. 
Радка Данчовска
Никола Бенин


Няма коментари:

Публикуване на коментар