четвъртък, 16 ноември 2023 г.

Ърнест Хемингуей „За кого бие камбаната“

 


Ърнест Хемингуей пише „За кого бие камбаната“ в Хавана, Куба, Кий Уест, Флорида, и Сън Вали, Айдахо, през 1939 г. В Куба той живее в хотел Амбос-Мундос, където работи върху ръкописа. Романът е приключен през юли 1940 и публикуван през октомври. В творбата е отразен опитът на Хемингуей през Испанската гражданска война и изобразява протагониста, американеца Робърт Джордан, който се бие с испански войници на страната на републиканците.Прототип на главния герой в романа е Умар Джиорович Мамсуров-Хаджи кавказец по произход, майор от съветското военно разузнаване, който е изпратен като интербригадист в подкрепа на Испанската република в развихрилата се гражданска война в страната

Действието се развива по време на Гражданската война в Испания, историята проследява американски бомбаджия на име Робърт Джордан, който се присъединява към група партизански бойци, за да взривят мост. Романът изследва темите за войната, любовта, смъртта и човешкото състояние, демонстрирайки отличителния стил на писане на Хемингуей и неговото дълбоко вникване в сложността на човешката природа.

Докато историята напредва, Джордан се обвързва романтично с испанка на име Мария, добавяйки пласт лична и емоционална сложност към неговата мисия. Романът изследва суровите реалности на войната, въздействието на насилието върху индивидите и екзистенциалните въпроси около живота и смъртта.

Оскъдната и икономична проза на Хемингуей улавя интензивността на войната и вътрешните конфликти на героите. Заглавието, извлечено от стихотворение на Джон Дон, отразява всеобхватната тема за взаимосвързаността и жертвите, които войната нанася на човечеството. „За кого бие камбаната“ е трогателно изследване на човешкото състояние в разгара на конфликт.

„За кого бие камбаната“ на Хемингуей е обект на задълбочен критичен анализ, похвален за изследването на психологическото въздействие на войната и критикуван за възприеманите романтизирани елементи. Ето основните аспекти на критичните дискусии:

1. Характеризиране и човешки взаимоотношения:

    - Героите на Хемингуей често се разглеждат като архетипи, представящи различни аспекти на човешкото състояние по време на война.

    - Връзката между Робърт Джордан и Мария е централна, илюстрирайки борбата за любов сред хаоса на войната.

2. Войната и нейните последици:

    - Критиците подчертават изобразяването в романа на бруталността на войната и нейните психологически щети върху отделните хора.

    - Детайлното описание на войната и нейното въздействие върху героите отразява непосредствения опит на Хемингуей като военен кореспондент.

3. Екзистенциални теми:

    - Романът изследва екзистенциални теми, изследвайки живота, смъртта и смисъла на човешкото съществуване.

    - Героите на Хемингуей се борят с неизбежността на смъртта, подчертавайки взаимосвързаността на индивидите в по-широкия контекст на човечеството.

4. Стил на писане:

    - Характерната проза на Хемингуей, характеризираща се с краткост и недоизказаност, допринася за емоционалното въздействие на романа.

    - Критиците оценяват използването на езика му, за да предаде сложни емоции и ситуации с икономичност и прецизност.

5. Политически коментар:

    - Някои критици анализират политическите нюанси на романа, разглеждайки го като коментар за Гражданската война в Испания и в по-широк смисъл по-широкия социално-политически пейзаж на времето.

6. Критика на романтизма:

    - Някои твърдят, че романтичното изобразяване на войната и любовта на Хемингуей може да опрости сложността на тези преживявания.

    - Критиците се съмняват дали романът романтизира войната, особено в изобразяването на героизма и саможертвата.

7. Символизъм и значение на заглавието:

    - Заглавието, извлечено от медитацията на Джон Дон, служи като метафора за взаимосвързаността на човечеството и споделеното преживяване на страданието.

    - Критиците изследват символиката на моста като фокусна точка, представяща опита на героите да променят хода на историята.

Като цяло „За кого бие камбаната“ се слави с изследването на дълбоки теми, но дискусиите продължават относно отношението на войната в романа и въздействието му върху отделните хора. Смесицата от лични взаимоотношения, екзистенциално съзерцание и суровата реалност на конфликта продължава да го прави обект на богат критичен анализ.

 

References

Baker , C. (1972). Hemingway. The Writer as Artist. Princeton: Princeton University Press.

Baker, S. (1967). Earnest Hemingway: An Introduction and Interpretation. New York: Holt Rinehart and Winston.

Broer, L. (1973). Hemingway’s Spanish Tragedy. Tuscaloosa: University of Alabama Press.

Dai, G. Y. (2005). From Observation “For Whom the Bell Tolls” Hemingway’s Ecological and Feminist Consciousness.

Chang, Y. X. (2003). A Survey of American Literature. Tianjin: Nankai University Press.

Freauman, J. (1937). The Writer in A Changing World. New York: Equinox Cooperative Press.


Няма коментари:

Публикуване на коментар