петък, 14 април 2017 г.

Александър Урумов. "Пазете се от кваса на фарисеите!"



Христос никъде не каза - пазете се от кваса на проститутките, въпреки че бяха сред най-презрените категории по онова време. Напротив, Христос общуваше с тях и приемаше тяхното поклонение, защото бе плод на покаяние от проявената милост.
Христос никъде не каза - пазете се от кваса на прокажените, въпреки че бяха най-отхвърлената група по онова време. Напротив, Христос се приближаваше до тях и ги изцеряваше, защото любовта е по-голяма от изолиращия ги закон на Мойсей.
Никъде не каза - пазете се от кваса на римляните, въпреки че бяха най-омразните поробители по онова време. Напротив, Христос излекува слугата на един римски стотник, защото в сърцето на един римлянин видя вяра, каквато не видя в избрания Израил.
Никъде не каза - пазете се от кваса на самаряните, въпреки че бяха обявени за нечист народ и евреите се гнусяха от тях. Напротив, даде за пример добрия самарянин, помогнал на непознат за него, зле пострадал човек. И в историята остана именно този пример - добрият самарянин. А не добрият юдеин. /Друг въпрос е, че самият Христос беше добрият юдеин./ Защото доброто няма етнос и запазена марка. Доброто има вяра и отворен код.
"Пазете се от кваса на фарисеите". Най-страшната зараза. Защото - за разлика от другите - тази болест изключва Бог като лекарство.
Кои бяха фарисеите? Лицемерието, притворството, гордостта. Гласовете на онази себеправедност, която внушава, че Бог е излишен. Че ти си самодостатъчен. Че нищо лошо не си направил, напротив - само добри дела имаш и затова нямаш нужда от покаяние. Прегоряла съвест. Огнище без огън. Религия. Обвит във мрак път към пропастта.
Сред Божиите служители по времето на Христос - или назоваващите се Божии служители - опасността от кваса на фарисеите бе най-голяма. И днес тази опасност е най-голяма именно за тази категория.
И затова Христос предупреди бъдещите апостоли - "пазете се от кваса на фарисеите". Изпитвайте сърцата си.
Религиозните лидери разпънаха Христос.
Религията разпъна вярата.
Религията е погребалната агенция на вярата.
И дори единственият известен фарисей, предпазил се от този квас, противопоставил се на останалите от Синедриона - Йосиф от Ариматея, Христовият застъпник... Дори и той можеше единствено да се погрижи за погребението на Месия - да вземе тялото Му и да го положи в своята семейна гробница. Защото нямаше смелост да заяви публично вярата си приживе...
Първа видя празния гроб бившата проститутка Мария.
Бившата проститутка Мария първа видя ангела, оповестяващ Възкресението.
Бившата проститутка Мария първа повярва във Възкръсналия Месия.
Повече надежда има за проститутките, прокажените, римляните, самаряните, нечистите, захвърлените - грешните! - защото те живеят със съзнанието за грях и сърцето им жадно търси Божията прошка.
Отколкото за самодоволните, самодостатъчни фарисеи. Изстинали огнища. Погребални агенти на вярата.
"Пазете се от кваса на фарисеите".
Изпитвайте сърцата си.
Великден идва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар