сряда, 6 ноември 2013 г.

51 АВТОРИ В НОВИЯ БРОЙ НА АЛМАНАХ „ИЗВОР”

Най-обемен е разделът с поеми, стихотворения, разкази, есета, литературоведски и исторически статии, рецензии и преводи, има ученическо творчество, интервюта, спомени на учители 
В края на м. юни т.г. излезе от печат 20-ата книга на алманах „Извор”, издаван от СОУ „Христо Ботев” – Русе. Редактор на изданието е Иво Братанов, главен учител по български език и литература в гимназиалната степен на училището. В новата книга сътрудничат 51 автори, чиито текстове са разпределени в 4 раздела.
Новоиздаденият брой на „Извор“ се открива с раздела „Училището и алманахът“ (с. 7 – 27), в който са поместени интервюта с директора на училището Теодор Коцев и с неговия предходник Минко Цочев. Събрани са и всички отзиви, посветени на предходната книга на алманаха, издадена през м. май 2012 г. Те са публикувани в местните вестници „Бряг“ и „Форум“ и в електронното списание „Думите“ (София).
Във втория раздел – „Учителско творчество“ (с. 29 – 73) – са намерили място разкази, есета, статии, описания на педагогически опит и спомени на 7 учители от СОУ „Христо Ботев“ (Албена Тодорова-Радионова, Мариана Бянова, д-р Иво Братанов, инж. Мария Енева, Грациела Димитрова, Виолета Лалева и Гален Бакърджиев). Материалите представят различни аспекти от тяхната работа.
Най-обемен е разделът „Гостуват ни“ (с. 75 – 281), в който са поместени поеми, стихотворения, разкази, есета, литературоведски и исторически статии, рецензии и преводи. В началото се намират художествени текстове на автори от столицата и провинцията. Тук читателят може да се запознае с откъси от „Страници от поема” на Владимир Попов; със стихотворения от Петър Чухов, Владислав Христов, Лина Борджиева и Ваня Хинкова; с разказа „Къщата на Калиопа“ от д-р Мариана Кирова; с литературоведски и исторически изследвания от университетски преподаватели, гимназиални учители и изследователи на историята (Цветелина Цветанова, Галина Джурова, Станимира Цанева-Бакърджиева, гл. ас. Никола Бенин, д-р Марияна Георгиева, гл. ас. д-р Камен Рикев, доц. д-р инж. Атанас Сл. Колев, Велислава Йончева, инж. Иван Марков, Цвета Калинова). В този раздел са отпечатани и преводи от румънски (на Огнян Стамболиев), хърватски (на Кремена Коева) и френски (на ст. преп. Румяна Иванова) език.
В алманах „Извор“ са включени и произведения на ученици от СОУ „Христо Ботев“ – Русе (раздел „Ученическо творчество“, с. 283 – 319). Отпечатани са две басни (на шестокласниците Александър Илиев и Габриела Караколева), разказ (на Цветомира Николаева) и историческо есе (на Петър Раев). Специално внимание е отделено на изпитни съчинения, които ученици от СОУ „Христо Ботев“ са написали на английски език на общинския кръг на олимпиадата по английски език и на външното оценяване по английски език в края на VIII кл. Надяваме се, че поместените 9 изпитни съчинения ще бъдат особено полезни на учениците от VІІІ и ІХ кл., които се подготвят за явяване на олимпиади или за националното външно оценяване в VІІІ кл. В същия раздел са публикувани и един спомен и четири литературоведски съчинения, написани от гимназистите Гергана Дичева, Александрина Цонева, Кристина Стефанова, Кристиян Иванов и Борислав Чиликов.
Книгата завършва с раздела „Нашите автори“ (с. 320 – 333), който съдържа сведения за всички сътрудници на новия брой на алманах.
Новоиздаденият брой на алманаха се състои от 334 страници и е едно от най-големите училищни издания в страната.
Д-р Иво БРАТАНОВ

* Текстът е публикуван във в-к „Бряг“, бр. 179 (6156) от 5 август 2013 г., с. 5.

Няма коментари:

Публикуване на коментар