събота, 29 февруари 2020 г.

Неделята на Сирни заговезни или Прошки, според християнската религия



Според Павел Стефанов: "Малцина се сещат, че славянският термин „пост“ има военен характер и означава „стража“. Ние сме призвани да бъдем воини на Христос (milites Christi). Както армейците се прощават с роднините и приятелите си, преди да тръгнат на битка, така и ние трябва първо да се опростим взаимно, преди да започнем невидимата борба срещу външните духове на злобата и вътрешните ни врагове – лошите навици, страсти и увлечения. На днешната св. литургия се чете много подходящ пасаж от Евангелието на Матея, 6 глава. Той започва с уверението, че ако не простим на хората техните прегрешения, нашият небесен Отец (Баща) няма да прости и нашите съгрешения. Същата диалектика на прощението е въплътена и в Господнята молитва „Отче наш“, където се казва: „Прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници…“.
                                                                                              Архим. проф. Павел Стефанов

В Библията е описан случая с прелюбодейката, която фарисеите искат да убият с камъни. Когато Исус Христос има казва:" Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък на нея." (Йоан 8:7), те си припомнямт собствените грехове, съвестта започва да ги гризе и те се разотиват с наведена глава.

Прошката в битието на човека има амбивалентен харектер. От една страна, се оттърсваме от нашите грехове, ПОКАЙВАМЕ СЕ и от друга  нашата душа става обновена, самодостатъчна, в нея се поражда ново начало за добродетелен и щастлив живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар