събота, 11 октомври 2014 г.

НИКОЛА БЕНИН УЧАСТВА В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В РУСЕ

Нели Пигулува - вестник "Утро", 19 май 2014, № 7120

Деца откриваха съкровища и се учиха да тъкат на стан в Нощта на музеите
Европейската Нощ на музеите отново превърна центъра на Русе в едно твърде оживено място, което в събота от следобед до късно вечерта бе кръстосвано от хора на различни възрасти. Още в четири следобед най-нетърпеливите момичета и момчета пристигнаха в Лапидариума зад сградата на Историческия музей, където имаха шанса да пробват шлемове на древноримски войници и дори да опитат как тежи 15-килограмовата ризница, изплетена от тънки метални нишки. Особено завладяващо преживяване бяха „археологическите разкопки“, които въведоха децата в чудния свят на учените. В пясъчника в Лапидариума под ръководството на археолога Върбин Върбанов момичета и момчета издирваха с металотърсач древни съкровища, прилежно маркираха с колчета „обекта“ и грижливо разкопаваха и почистваха с четки намерените скъпоценности. Интригуващи „експонати“ откриваха и участниците в пърформанса „Да откриеш изкуство“ в Дом Канети, където всеки сам изваждаше скрити в сандъци „находки“.   
По същото време в библиотека „Любен Каравелов“ посетителите разглеждаха с интерес няколко уникални изложби. В заемната бяха подредени копия на графики на специалиста от БАН Бойко Вачев, ръководител на българското бюро „ЦЕРН“, който в своите черно-бели рисунки търси „божествената частица“ в манастири и красиви сгради в Киев, Одеса, Тирана, Люксембург и София. Интерес предизвика колекцията на писателя и преводач на „Сто години самота“ на великия Маркес - Румен Стоянов. Гостът за първи път показва пред читатели своята сбирка от „Книги на връв“ - малки книжки с увлекателни сюжети, които в Бразилия се окачват на тънки връвчици по плажовете. Оттам любителите на четива ги свалят, прочитат ги и после пак ги окачват на въжето за следващите читатели. Вниманието привличаха и десетките разновидности на халби за бира, подредени във витрините във фоайето на библиотеката. Чашите за кехлибарената напитка са от колекцията на Бисер Енчев, а към тях Никола Бенин е прибавил задължителните към бирата разноцветни подложки, събирани от различни държави.
Операта също отвори врати и се включи в Нощта на творчеството и изкуството, за да покаже колекция от плакати за различни постановки през годините. На видео стена се излъчваха фрагменти от спектакли, телевизионни репортажи и интервюта с видни русенски музиканти, както и кадри от спектакли по световните сцени с участието на починалия в края на миналата седмица бас Никола Гюзелев.
Забавни снимки със самоснимачка си правиха русенци във фотостудио „Седянков и Карчински“, други посетиха изложбите на фотографката Владислава Ваташка и на художничките Таня Каратанева, Даниела Максимова и Пепа Хаджитодорова, ценителите на мерената реч се радваха на гостуването на поетесата Мария Донева в книжарница „Хеликон“.
Пак след залез слънце пространствата в Художествената галерия бяха превзети от магията на текстила. Там бе открита изложбата Second life, организирана от секция „Текстил“ на Съюза на българските художници. Танцовата миниатюра на Елица Костадинова въведе посетителите в мекото вълшебство на багрите и артистичните дипли. А Михаела Пъдева, Дима Каприева, Елена Китова, Мария Киркова показаха текстилни техники, като спечелиха за своята артистична кауза русенски деца, които с увлечение пробваха да създадат истинско пъстро платно на специално подготвените за вечерта тъкачни станове.

Източник: 
http://utroruse.com/article/151520/

Няма коментари:

Публикуване на коментар