събота, 21 септември 2024 г.

Леон Блой - Бедност, страдание, символизъм – трите ъгъла в неговото сърцето

 


В първата си проповед като папа Франциск през март 2013 г. понтификът включи скрит глас от френския fin de siècle. Повтаряйки един от най-укрепените принципи на католическата догма, Франциск заявява: „Когато някой не изповядва Исус Христос, си спомням фразата на Леон Блой – „Който не се моли на Бог, се моли на дявола.“ Въпреки че може да се е сторило необичайно на религиозните учени, споменаването на Блой показва предупредителната роля на Църквата срещу хилядолетното идолопоклонство на технологията и хуманизма. Блой, който написа поредица от памфлети, новели и есета по време на все по-научния климат на Втората империя и Belle Epoque, се включи сред кабалата на символистите и декадентите, които бяха приели Сатана като обект на своите литературни мании - по-специално, възраждането на дявола в популярното френско въображение.

Както се казва в един популярен афоризъм от Париж от края на деветнадесети век, „човек е бил принуден да избира между поклонението на Сатана или Бог“. Най-малкото това беше вярно за градската конгрегация от художници и литератори. В Satanism, Magic and Mysticism in Fin-de-siècle France (2012) Робърт Зиглер пише: „Може би най-зрелищното проявление на свръхестествения fin-de-siècle беше експлозията в цялата страна на доклади за срещи на тайни култове и кървави ритуали на сатанинските общества.” Като succès de scandale , Зиглер посочва сериализацията от 1892 г. на две хиляди страници на доктор Батай (псевдоним на измамника Лео Таксил)  Дяволът през деветнадесети век (Le diable au XIX siècle ) , който погълна парижката общественост с непристойни описания на черни меси и оргии. Културният плам достигна такъв връх, че Църквата в La revue du diable (1894) подбужда своя собствена поредица от публични отлъчвания за магьосничество и други форми на окултизъм. „Въпреки това, декадентите,” продължава Зиглер, „също интуитивно усетиха, че сатанизмът не е просто въпрос на факти и че – повече от същност, чието съществуване е доказуемо – дяволът е продукт на страх от носталгия... Докато Сатана мигрира от от областта на онтологията в сферата на измислицата и фантазията, той нарастваше, неговите аватари се умножаваха и величието му беше подсилено от стил и артистичност.

С други думи: във Франция fin de siècle Сатана никога не е изглеждал толкова добре.

*

Роден през 1846 г., само две години преди Пролетните революции да погълнат западноевропейските монарси и да детронират орлеанисткия режим във Франция, Леон Блоа е отгледан от антимонархичен, антикатолически настроен баща, който е предал такива вярвания на своя подрастващ син. До 1870-те години Блой се е запознал отблизо с Бодлер, Вилиер дьо Л'Ил-Адам, Хюисманс и Барби д'Ауревили, в чиито писания открива родствена носталгия по аристократичното средновековие, което се противопоставя на буржоазния материализъм на съвременния дух на времето. . Тези така наречени декаденти, придружени от артисти като Фелисиен Ропс и Одилон Редон, трансформират градския песимизъм на натурализма на Зола в свръхестествен пейзаж от демони и светци, ангажирани в есхатологична битка за душата на човечеството.

Като най-фанатичния пример за средновековно снизхождение сред декадентите, Блой през целия си професионален живот спазва анкоритните обети както на бедност, така и на страдание, избор, който го отчуждава от буржоазния католицизъм и институциите на литературния Париж. Освен това му спечели съмнителната чест на Неблагодарния просяк сред неговите приятели и врагове.

„Горко на този, който не е просил!“ той пише. „Няма нищо по-велико от просията. Бог моли. Ангелите молят... Мъртвите молят. Всичко, което е в светлина и слава, проси.” Подобно на Хюйсманс, той за кратко се присъединява към Траписткия орден, но очевидно е отхвърлен от манастира, за да служи по-добре на необърнатите в градовете. Ирландският католически учен Шейн Лесли пише: „Бедност, страдание, символизъм – това бяха трите ъгъла на сърцето на Блой; но те не търгуваха на тайни места, защото той разпиляваше пълната ярост на стила си върху тяхното изясняване.

Такъв долоризъм за Блой е вдъхновен отчасти от видението на Мелани Калват, овчарка в планините на Югоизточна Франция през 1846 г., същата година на раждането на Блой. Известно като Дева Мария от Салет, Марианското привидение, което се яви на Калват, предупреди изпадналите католици и невярващите и ги предупреди за нейното постоянно ходатайство пред Христос, за да предотврати апокалипсиса и сигурното осъждане на човека. Текстът на Блой Celle qui pleure (1908) е посветен на поддържането на сотериологията на чудото от La Salette и заедно с La femme pauvre (1897) върви по някакъв начин към изясняване на неговата трънлива, спасителна мизогиния.

Може би най-ярката му селекция от речи и увещания, наскоро преиздадените Неприятни разкази ( Histoires désobligeantes , 1894) представляват уникален литературен жанр – вдъхновен от Жестоките разкази на Вилиер дьо Л'Ил-Адам (1883), Дяволските дяволи на Барби д'Оревили (1874 ) и кратките скици на По и Лотреамон. Във въведението към първото английско издание от Wakefield Press преводачът Ерик Бътлър пише:

Колекцията продължава... в рамките на анекдотични разкази. Често едно заглавие ще служи като акцент, който се връща в края на историята или, алтернативно, като утвърждение, че разказът като цяло поставя под въпрос … Разказите на Блой включват кражба, онанизъм, кръвосмешение, убийство и множество други извращения , и те се сервират с вкус, подобаващ на най-упадъчния литературен проклятник.

Всъщност трийсетте кратки винетки в „ Неприятни истории“ приличат на хибрид между наративната кратка история и дидактичните fait divers – кратки криминални доклади, които редовно се появяват в Le Petit Journal и Le Petit Parisien в началото на края на деветнадесети век. Според издание от 1872 г. на Le Grand Larousse Universel , терминът fait divers включва „малки скандали, катастрофи с карети, ужасни престъпления, самоубийства на любовници, покривачи, падащи от петия етаж, въоръжени грабежи, дъждове от скакалци или крастави жаби, бури, пожари, наводнения, комични истории, мистериозни отвличания, екзекуции, случаи на хидрофобия, канибализъм.

Сред по-мръсните разкази, докладвани от Блой в традицията на гмуркачите, са „Ужасното наказание на зъболекаря“ и „Ще се взриви! Първият се отнася до влюбен мъж, който печели сгодена жена, като тайно убива нейния кавалер, само за да претърпи духовни обвинения, когато евентуалното им дете има удивителна прилика с жертвата на убийството. Използването на готическа ирония от Блой обаче е изведено до нивото на дяволското, когато злодеят удуши собственото си потомство в креватчето. Последният разказ, чието заглавие е илюстративно за умението на Блой да прави остри заглавия, започва с дискусия на кръгла маса за продажността на съвременната душа, но бързо се изражда в изповедта на „добре познат и напълно почтен“ художник за палеж и убийство на невинно семейство. Както при повечето разкази на Блой, мотивацията зад тези ужасяващи действия се оказва случайна спрямо неговата по-широка, тематична фиксация върху икуменическата криза на духа. Като един от разказвачите на "Blow!" болезнено твърди:

Наслаждаваме се на обобщаващите каталози, към които са записани — разбира се с арабски цифри — убийствата и изнасилванията, които са ни помогнали да издържим на монотонността на нашите дни… Би било не по-малко интересно, можете да се съгласите, без да бледнеете от възмущение, да предприемем да разкрие всеобщата подлост на почтените хора.

Такъв хиперболичен сензационизъм отразява почти паулинското отношение на Блой към агностицизма на управляващата и средната класа на Третата република, който той определя като много по-чудовищен от бедните и лумпените.

Други записи - като „Наемник“, „Каквото искате! … ” и „Затворниците от Лонжумо” – се доближават до конвенционалната готическа притча, в която присъствието на демонична сила се превръща в наративен катализатор за моралното съсипване на един или повече герои. В първия и втория пример дяволската фигура се появява съответно в лицето на скитник с „замазка“ (в мефистофелската традиция) и като реанимиран труп на загрижена проститутка. Само в „Longjumeau“ – нещо като интериоризиран пътепис, вдъхновен от Ксавие дьо Местр и предусещащ творбите на Борхес и Кортасар – духът на злото се проявява в един неперсонифициран „враг на човечеството“, който „с кордон от невидими войски, ” постига странното, продължило десетилетия улавяне на двойка младоженци в собствения им дом. В това, което се превръща в повтарящо се заключение за много от Неприятните истории , две от тези дяволски срещи завършват със самоубийство, а другата с предполагаемо обсебване.

Това, което отличава „приказките“ на Блой от тези, написани от Вилиер дьо Л'Ил-Адам, По и Лотреамон, е подчертаната липса на всякакъв сенсуалистичен или прото-сюрреалистичен тон с неговите екстатични призиви към плътта, като тези, които характеризират романтичната литература след Уилям Блейк. По-скоро жлъчните алюзии на Блой за екскременти („ordure“), гениталии, гниене, болести и отпадъци произлизат от негативна теология, която възхвалява едно мистично, самоумъртвяване, по-близко до постсюрреалистичния екзистенциализъм на Майка ми (1966) на Жорж Батай и The The Mother Мъртъв човек (1967), или Дневникът на крадеца на Жан Жене (1949). За Блой всички физически удоволствия са развлечение или, което е още по-лошо, сатанинско изкушение, така че героите му могат да изкупят греховете си само чрез интензивно страдание и наказание.

Точно този вид краен долоризъм подтикна Блой публично да приветства смъртта на Пиер Кюри, потъването на Титаник и пожара в Опера-Комик – действия, които биха накарали дори най-ревностните му поддръжници да умрат. В уводния текст към Disagreeable Tales , „Доброволният фанатик или заговорът на мълчанието“, Блой пише чрез случайното си алтер его Каин Маршенор: „Попитайте нашите колеги. Всеки ще ти каже, че съм чудовище, че няма начин да избягам от свирепите ми челюсти… Когато не убивам, трябва да наранявам . Такава ми е съдбата. Аз съм фанатично неблагодарен. ” Неблагодарният просяк поддържа стремежите си към чудовищност до края на живота си, често в ущърб на колегите си – повечето от които ще изоставят доверието му преди смъртта му през 1917 г. За тези, които са силно критични към догматизма на Блой, неговото творчество е определено средновековно . Но може би по-проницателно Кафка смята за медиевиста, че той „[е] отгледан от купчината тор на модерните времена“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар