събота, 19 ноември 2016 г.

Премиера на "На границата с безграничното. Пътешествия по своя литература" от Владимир Янев



60-годишнина на доц. д-р Владимир Янев. Достойно засвидетелстван юбилей




◊ СЪБИТИЕТО

60-годишнина на доц. д-р Владимир ЯневПремиера на книгата „На границата с безграничното. Пътешествия по своя литература”
26 януари  2010 г., 17,30 ч.
6 аудитория, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”

Слова: Христо Карастоянов и Георги Янев


◊ ЗА ЮБИЛЯРА И АВТОРА
Владимир Янев е роден на 26.01.1950 г. в Пловдив. Завършва ЕСПУ "Лиляна Димитрова" (днес СОУ "Св. Патриарх Евтимий") в родния си град. През 1972 година завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Става учител по български език и литература в градовете: Неделино, Златоград, Пловдив. От 1981 до днес е преподавател  в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". От 1995 до 1999 е лектор по българска литература в Санкт-Петербургския университет. Защитава докторска дисертация на тема: "Поезията на Николай Марангозов в контекста на българската литература". Доцент е в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Член е на Съюза на българските писатели и на Българския ПЕН-център.

Автор е както на литературоведски трудове и учебни помагала, така и на творби с поезия и проза. Литературоведските му изследвания са в областта на най-новата българска литература: "Живея и препрочитам" (1990); "Признати и непознати" (1999); "
Христо Смирненски. Маскарадът и празникът" (2000; ІІ осн. прер. изд. - 2008); "С вас, седмокласници, да прочетем заедно" (2002); "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" (2002); "Българска литература след Първата световна война" (2002); "Живият разказвач Николай Хайтов" (2008); „Златната река. Думи за Георги Богданов" (2008).

Като поет и писател издава двуезичните поетични книги "Приписки по свещени камъни. Петербургска поема. / Приписки на священных камнях. Петербургская поэма" (1999) и "Петербургски стихове. / Петербургские стихи" (1999); "
Цигулката на Енгр. Строшените огледала" (2000, 2006 - 3 фрагментарни новели и 3 поеми, спектакъл по нея "Скоростта на мрака" в студентския театър "Алма алтер" - София, реж. Николай Георгиев); "Съдържания. Разкази и още нещо" (2000); "Втора цигулка. Строшени херми" (2007).

Публикува и книги за деца и юноши: "Чудо не, ами чудо. Приказки за вълшебства" (1994); "История на световната литература, разказана за деца и юноши" (1994, т. 1); "
История на световната литература, разказана за деца; т.2", 2003, т. 2); "Световната литература. Разказана за деца и юноши" (2006, т. 1).

Автор е и на хумористичните книги: "Анекдоти и истории за Древна Гърция" (1994); "
Ние сме за Локо Пловдив" (2001); "Големия/т/ Хълм. Казармени истории" (2004); "Живи души. Енциклопедична поема от първо лице за множествени числа" (2006; 2007).


◊ ЗА КНИГАТА

„На границата с безграничното. Пътешествия по своя литература” е книга – съсредоточие както на проникновени литературоведски търсения, така и  художествен поглед към света и живота. Научните размисли на Владимир Янев са казани мъдро и с образно слово. Така смисловото богатство на литературните творби се обогатява заедно с философско-литературоведските му разсъждения. Неговите обобщения, след интерпретация на „своята” литература, звучат като сентенции. Ето финала на разсъжденията му за компромисите и достойнството на поета: „От Стезихор има няколко откъса, познати на специалистите. Творецът на „Илиада” и „Одисея” не е направил компромис. Хубавата Елена си е хубава, но не е по-висока от хекзаметрите. И е много, много по-ниска от гордостта на поета.” Като всеки човек и литературовед Владимир Янев има автори, които са му присърце. Ще споменем само някои от тези автори: 
ОмирЪрнест Хемингуей,Джон СтайнбекКонстантинос КавафисАлбер КамюСтефан Цвайг, Монтен и др. Личният му духовен свят се идентифицира като световъзприемане с техните разбирания за човека и битието. Чрез общуването с тях той преминава в необикновени духовни светове и пресича „границата на безграничното”.


Автор: Никола Бенин

Няма коментари:

Публикуване на коментар